top of page
Forfatters billedeblomstervang

Guide til deling af stauder

Opdateret: 2. okt.



en smuk have

Efteråret er over os og nu er det perfekte tidspunkt både at plante og dele dine stauder.

Hvert efterår giver jeg havens bede et eftersyn. Her kigger jeg efter om der er noget der skal flyttes rundt, for at give mere harmoni, om jeg skal tilføje planter, for at forlænge blomstringen eller om der er stauder der kan eller trænger til at blive delt.


Et godt tip er at gøre det her i efteråret, hvor du stadig kan se, hvad de forskellige planter er. Hvis du vil forberede dig rigtig godt, så klig på dine bede gennem hele sæsonen og lav en note til, hvad der skal flyttes rundt, deles eller tilføjes for at skabe harmoni.


Hvis jeg har en stor klump af en staude, kan jeg sagtens finde på at dele den, for at få flere planter. Det kan være fordi jeg ønsker at have den specifikke staude flere steder i haven, eller at den er kommet til at fylde for meget i bedet og jeg derfor gerne vil give plads til andet i bedet. Eller jeg ønsker at dele den med en haveven.

buket af løvefod

En af mine yndlings stauder er Løvefod (Alchemilla Mollis)


Den kommer hurtigt til at fylde og selvom den er meget brugbar i både bede og buketter, så vil jeg også gerne have andet i bedet. Det gode ved lige netop Løvemund er dog, at den trives langt de fleste steder i haven, så lad vær med at bruge din aller bedste plads på den.


Jeg har flere store staudebede i haven og rig mulighed for at flytte rundt, fylde huller ud, ved hjælp af stauder fra egen have. Det tager selvfølgelig et par år, at opbygge staudebede, der 'fodre' egen haven. Men når du først har et par etablerede staudebede, så kan du nemt forsyne både dig selv og havevenner. Det er noget af det bedste, at dele haveglæden med andre.


Så kan du slippe for at købe dig fattig i nye stauder hvert år for der er god mulighed for at dele dine stauder med andre. Havemennesker er nogle af de mest gavmilde mennesker der findes. Find en havegruppe på facebook i dit lokalområde og lav en byttetråd, det er genialt.


Jeg kan dog ikke se mig fri for, ofte at købe en staude eller 10, hvis der er nogle nye stauder jeg virkelig gerne vil tilføje til Blomstervang. <men så kan de som regel deles efter et par år og sådan kan det fortsætte i det uendelige, med staude deling.


Værktøj til at dele dine stauder:

Du kan bruge forskellige værktøjer til at dele dine stauder.

Jeg bruger enten spade eller en stor kniv.

Jeg vil anbefale dig at prøve dig frem. En kniv er mest præcis, en spade, har man oftest ved hånden i haven. Ved mindre planter, kan det være en fordel med kniv.


Sådan her deler du dine stauder:


Grav din staude op og ryst den fri for det værste jord, så er det nemmere at se om den har et godt udviklet rodnet.


Stauden jeg deler er en hosta, som jeg er vild med at bruge i havens skyggefulde bede og krukker.


Her i guiden deler jeg denne i 2. Jeg kunne sagtens finde på at dele den i 3 stk.


Deling af hosta plante

Her har jeg gravet min hosta op. Den er på vej i dvale her i efteråret og det er perfekt tidspunkt at dele den.


Jeg kigger efter et naturlig sted at dele den omkring midten, hvor jeg kan lægge bladende ud til hver sin side, som en midter skilning.

Det vigtigste er, at du får blade og rodnet med i begge stykker.



Sådan deler du en hosta

Sæt din plante på et godt fast underlag, jeg gør det som regel på vores fliser. Placer din spade, der hvor du ønsker at dele den. Ønsker du at være mere præcis, så brug en stor kniv og skær den over, som du ville et brød.

Jeg hakker blot stauden over, ved at jeg træder godt til på spaden med min fod.


Du skal ikke være bange for at dele dine stauder.

Planter vil gerne gro.

Jeg har aldrig oplevet at en staude døde, fordi jeg delte den og jeg er ikke speciel nænsom.



store hosta planter

Nu er stauden delt i 2. Hvis du ser godt efter, kan du næsten se på stykket længst til højre, at der er en naturlig skillelinjen i midten og der kunne jeg sagtens finde på at dele den igen, så jeg får 3 planter i stedet for den ene jeg startede med.





Deling af hosta plante

Her er stauden klar til at komme i jorden igen. Gør det helst med det samme, eller sæt den i en potte, indtil du har tid til at plante den.

Sådan planter du den igen: Grav et hul der passer, fyld med vand og sæt stauden derned. Fyld på med jord og glæd dig over at du nu har formeret en af dine stauder.




Efteråret er et virkelig godt tidspunkt at dele og plante nye stauder. Du kan planter stauder, så længe du kan komme i jorden. Jeg har plantet mange stauder i december, hvor jorden ikke var frossen og det er næsten altid gået til held.


De bedste måneder at gøre det i, er dog oktober og november, hvis du spørg mig.

Tidligere ville man måske have lænet sig mere mod september, men vores klima er blevet varmere og mange stauder blomstre stadig i september.


I efteråret er jorden lun fra sommeren og fugtig fra årstidens regn. Perfekte betingelser for, at din staude får godt fat og vokser gode rødder under jorden, henover vinteren.

Det man planter i efteråret, klarer sig som regel væsentligt bedre end de stauder man planter i foråret. Årsagen skal findes i at stauden er på vej i dvale i efteråret og ikke bruger krudt på at vokse bladmasse, samtidig er jorden ofte dejlig lun og fugtig, som er gode vækstbetingelser.

I forået kan man risikere at vi får lange tørre perioder, hvor det kræver en del vand at holde liv i nyplantede stauder, med sparsomt rodnet.


Jeg har dog mange gange med succes plantet og flyttet rundt i foråret, det kræver ofte bare en større indsats fra os, end hvis vi gjorde det i efteråret.


Et gammelt citat lyder: Det du planter i efteråret vil gro, det du planter i foråret kan gro.


Jeg håber du har fået mod på at dele dine egne stauder. Husk at havelivet skal være sjovt og det handler ofte bare om at kaste sig ud i tingene. Jeg har lært aller mest de gange, jeg bare har prøvet mig frem. Og hvad er det værste der kan ske?


Spørg endelig løs, hvis du er i tvivl om noget eller har emner du ønsker at jeg skriver om her på Blomstervangs blog.


Jeg ønsker dig masser af haveglæde.


Kærligst Theresa

43 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page