top of page
Forfatters billedeblomstervang

Sådan får du succes med Soil Blocks

Jeg elsker at så mine frø i de små soil blocks. Det er en helt fantastisk måde at dyrke mange små spirer på begrænset plads. Soil blocks er den primære årsag til min succes med skærehaven, da jeg kan forspire utrolig mange blomster, på meget lidt plads.

Jeg vil gerne lære dig at få succes med Soil Blocks.


Endnu en fantastisk fordel er, at du minimere brugen af plastik betydeligt. Det er jeg personligt meget glad for. I forvejen bliver der desværre brugt vanvittige mængder af plast i haveverden. Bare tænk på, hver gang du eller jeg køber en staude, så kommer den i en plastpotte. Jeg har hvertfald vanvittige mængder af potter stående på Blomstervang.


Soil blocks har åbnet for mange muligheder og gjort det muligt for mig at dyrke op til 1000 små spirer på blot to hylder i mit blomsterstudie. Dels har jeg ikke al verdens plads at bruge på forspiring, hvilket du formentlig heller ikke har, dels sparer jeg også på indkøb af dyrt vækstlys, da jeg kun skal have det over 2 hylder. Stemplet der laver de små fine firkanter, som man sår i, skal kun købes en gang også holder det i rigtig mange år. Mit har hvertfald holdt 4 år på nuværende tidspunkt.

Jeg har købt min her, hos Zinkbakken. Tryk på knappen for at komme til shoppen.





Det kræver en lille smule øvelse at bruge Soil Blocks korrekt, da jorden skal være i den rette konsistens for at sikre optimal spiring og rodudvikling og samtidig må jorden ikke falde fra hinanden, når stemplet trykkes ud. Normalt når man forspirer i spirebakker, er det en fordel at bruge meget løs og luftig jord- fx. det man kan købe i poser, såjord, men det dur ikke rigtig i Soil Blocks, da du risikere at blokkene falder fra hinanden, rimelig hurtigt.






SÅDAN får du succes med Soil Blocks.

Det perfekte mix

Efter flere års øvelse og test af blandinger til Soil Blocks, fandt jeg sidste år, det helt rigtige mix til Soil Blocks - Blomstervangs mix. Jeg har prøvet mange forskellige varianter af mix, både med sand og kokosjord, jeg var dog aldrig sådan helt tilfreds, før jeg fandt dette mix.



3/4 jord og 1/4 fin Vermiculite.

Det virker! Blomstervangs mix består af en god jord som fx. havemuld eller harpet muld, samt fin vermiculite. Vermiculite har vist sig at være den hemmelige ingrediens, der bidrager til fugtigheden i jorden og dermed øger spireprocenten og rodudviklingen. De små blokke kan ikke indeholde meget vand og vil derfor tørre hurtigere ud end en større celle i en spirebakke, men her hjælper vermiculite virkelig.


Udfordringen med Soil blocks kan nogen gange være at 'blokken' bliver for kompakt og dermed ikke tillader god rodudvikling, hvilket ultimativt betyder at dine spirer dør.

Den anden udfordring kan være at dine blocks bliver alt for løse og derfor falder fra hinanden.

Det handler om den gode balance mellem ikke for hård og ikke for blød.


Det er vigtigt for mig, at blandingen ikke er for kompliceret, derfor blander jeg bare 3/4 jord og 1/4 vermiculite. Det er ikke nødvendigt at være præcis, bare prøv dig frem og juster blandingen efter behov. Med dette mix kan du forspire dine planter med succes og få sunde og stærke planter til din have.


Sådan laver du dine Soil blocks, med succes.

Nu har du din jordblanding også skal du have vandet blandingen rigtig godt op.

Der hvor det ofte går galt, er at blandingen ikke er våd nok. Blandingen skal have rigelig med vand og jeg plejer at teste, ved at forme en bold i min hånd.


Hellere for våd end for tør. Hvis din blanding er for tøt, er den næsten umulig at lave blokke med, da de så vil sidde fast i stemplet, når du prøver at trykke dem ud.


Når du har vandet dem godt op, skal du have lavet dine Soil Blocks med stemplet. Jeg plejer at lave en god forhøjning, så jeg blot kan trykke mine Soil Blocks ned over, en gang også er stemplet fyldt ud. Hvis du er nød til at trykke stemplet ned over jorden flere gange, risikere du at presse din jord for meget sammen og gøre dine blokke for kompakte. Hvis dine blokke bliver for kompakte, risikere du at dine spirer ikke kan udviklet sine rødder optimalt og på sigt dø.


Derfor: Lav en forhøjning og tryk kun stemplet ned over jorden en gang.

Skrab overskydende jord af, fx. med en spatel eller kniv.


Placer på en bakke, med en plan bund og sørg for at vand nem kan komme rundt om dine Soil Blocks. Jeg sørger altid for at have mellemrum mellem mine 'hold' af Soil Blocks, som du kan se her på billedet.


Vanding

Vanding er der hvor folk ofte kommer i problemer. Soil Blocks skal vandes dagligt. De kan ikke indeholde ret meget vand, som en større celle kan i en spirebakke.

Jeg vander som oftest om morgenen, hver morgen, og lader dem tørre lidt ud mellem vandinger. Det er svært helt præcist at sige hvor ofte du skal vande, da det kommer helt an på hvor varmt du har det der, hvor du har dine Soil Blocks. Nogen gange vander jeg også om aftenen, men det kommer helt an på, hvor varmt der er, der hvor de står.

De må ikke stå og 'soppe' i vand, da de så risikere at falde fra hinanden. Vand med passende mængde, nok til at du kan se at dine Soil Blocks bliver fugtige på toppen. Hvis der ligger meget vand efter ca. 5 min, så held forsigtigt det overskydende vand fra.


Gødning

Du skal gøde dine Soil Blocks. Jorden omkring dine små spirer er utrolig sparsom og derfor opbruger dine spirer hurtigt den næring der er i jorden. Derfor er det ultra vigtigt at få gødet dine spirer, så de udvikler optimalt.

Jeg plejer at gøde efter 3 uger, når de ca. har den størrelsen som på billedet og efter de har fået deres første sæt blade- men det er ikke alt afgørende hvornår du starter, i starten kan du bare begynde efter de 3 uger efter spiring og jeg gøder gerne en gang ugentligt.

Jeg bruger en organisk gødning der hedder Fish Mix fra Biobizz. Den lugter forfærdeligt, men fungere fantastisk.

Et god tip når du skal gøde er: hellere for lidt end for meget. Du kan risikere at svitse dine planter, hvis du gøder for meget. Følg altid vejledningen.


Timing

Timing er alt, når du dyrker i Soil Blocks. Jeg dyrker udelukkende i de små Soil blocks, den med 20 blokke og jeg har ærlig talt ikke tid eller lyst til at potte op til en større størrelse. Det er faktisk slet ikke nødvendigt, hvis bare timingen er god.


Det kræver selvfølgelig at man ved bare lidt om hvornår diverse sommerblomster kan komme i haven, for de små spirer vokser hurtigt i Soil Blocks.


Som overordnet hovedregel, kan en spire være omkring 6-8 uger i en mini blok. Zinnia kortere tid, da de vokser hurtigt og Løvemund lidt længere, da de vokser langsomt.


Jeg sigter altid efter de ca. 6 uger og kan så trække den lidt, hvis de skal have mere størrelse inden de kommer i haven. Hellere for små end for store er mit motto. Jeg har plantet bitte små planter ud i min skærehave med stor succes. Mindre planter har nemmere ved at etablere sig, end store planter.

Det samme er sig gældende når du planter stauder i din have.



Flere fordele ved brug af Soil Blocks.

Der er mange fordele ved at bruge Soil Blocks til forspiring af planter, udover de allerede nævnte miljøvenlige og pladsbesparende egenskaber. Lad os se på nogle af de andre fordele, der giver værdi ved brugen af Soil Blocks:


1. Bedre luftcirkulation: Når du bruger Soil Blocks, tillader du bedre luftcirkulation omkring rødderne af dine planter. Dette kan reducere risikoen for sygdomme og det kan være med at det fremme sund vækst.


2.Da Soil Blocks kan plantes direkte i jorden uden at skulle fjernes fra en spirebakke, gør overgangen til haven super nem. Dette minimerer chok og stress for planterne, hvilket i sidste ende kan betyde sundere planter, der producere flere blomster.


3. Mindre risiko for rod forstyrrelse: Når du om potter fra traditionelle potter, kan rødderne blive forstyrret og beskadiget, hvilket kan påvirke plantens vækst og sundhed. Med Soil Blocks undgår du denne risiko, da blokkene kan plantes direkte i jorden uden at forstyrre rødderne. Det gør også overgangen til haven lettere og mindre stressende for planterne, da de ikke skal lirkes op af små celler.






4. Soil Blocks er nemme at vande og du kan nemt se om de mangler vand, hvilket giver en mere stabil vanding. Dette kan hjælpe med at forhindre under- eller overvanding og sikre, at planterne modtager den rette mængde vand.


Samlet set giver Soil Blocks en række fordele, der ikke kun gør dyrkningen mere praktisk og effektiv, men også bidrager til sunde og stærke planter. Det er hvertfald min ydmyge erfaring efter at have dyrket i Soil Blocks de sidste 4 år. Hvis du ønsker at optimere din dyrkning og opnå gode resultater med dine planter, så er Soil Blocks bestemt en god og værdifuld investering.


Soil blocks selvfølgelig ikke er for alle, det er et temperaments spørgsmål. Det er om noget nemmere at fylde jord i en spirebakke og så så dine frø. Det tager lidt mere tid, at lave de små blokke- jeg synes dog at man sparer tiden i den anden ende ved at slippe for ompotning og der er så mange fordele at jeg synes du skal give det et skud. Måske kan du låne et stempel et sted og prøve det af? Ellers er det heldigvis ikke en kæmpe investering. Jeg er personligt vild med at dyrke i dem og de fordele de har, men jeg dyrker også stadigvæk nogle blomster i spirebakker. Fx. Zinnia som vokser meget hurtigt og jeg vil gerne starte dem lidt tidligere end jeg kan tillade i en Soil block, da tiden de kan være i Soil Blocks er mindre end en celle, Solsikker som ligeledes vokser hurtigt starter jeg også i en spirebakke.


Jeg dyrker som nævnt kun i det lille stempel med 20 blokke og planter direkte i haven fra de små blokke. Planterne er ofte mindre og du akn slippe af sted med at få dem hurtigere i haven, end hvis du dyrker i spirebakker og skal vente på at rødderne fylder cellen ud. Jeg siger det lige igen, jo mindre plante, jo nemmere får den fat og jo nemmere er overgangen til haven.

God fornøjelse og stil endelig alle dine spørgsmål herunder også hjælper jeg på bedste vis.


I foråret hvor der forspires på livet løs, laver jeg ofte 'Live' på min Instagram, hvor jeg viser præcis hvordan jeg gør. Så følg endelig med derovre @Blomstervang


Er du interesseret i en såkalender til Soil Bocks, så skriv det lige herunder også vil jeg arbejde videre på sådan en.


Kærligst


Theresa


Indlægget indeholder affiliatelinks.

60 visninger2 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

2 Comments


Jeg overvejer at forspire i soilblocks og er derfor interesseret i en såkalender 🌸 Desuden vil jeg gerne vide, hvilke vækstlys du bruger.

På forhånd tak 😊

Like
Replying to

Kære Anette.

Det kan jeg godt forstå, det er så dejligt nemt og sjovt, når man først kommer igang.

Jeg arbejder videre på min såkalender, og den skal nok være klar til den nye skærehavesæson :)


Jeg bruger et vækstlys der hedder Quantum board, en billig version der kostede omkring 500 kr. Vækstlys behøver ikke være dyrt, herinde finder du masser at vælge imellem.

https://www.partner-ads.com/dk/klikbanner.php?partnerid=52590&bannerid=90114&htmlurl=https://plantelys.dk/vare-kategori/grolys/


Hvis du blot dyrker på hobby basis, så køb endelig ikke for dyrt, det er slet ikke nødvendigt :)


Kærlig hilsen Theresa


-Denne kommentar indeholder affiliate link-

Like
bottom of page